Werking van zonnecellen en panelen


  Zonnecellen

Elke zonnecel is opgebouwd uit flinterdunne laagjes halfgeleidend materiaal waartussen – onder invloed van het zonlicht – een spanningsverschil ontstaat. Een fotovoltaïsche cel, ook wel PV-cel genoemd, is het bekendste en meest toegepaste type zonnecel. De afmeting van een PV-cel is ongeveer 10 cm². 

Zonnepanelen (PV-modules)

Een zonnepaneel of PV-paneel (van het Engelse 'Photo-Voltaic') is een paneel dat zonne-energie omzet in een gelijkstroom. Hiertoe wordt een groot aantal zonnecellen in serie in een paneel gemonteerd. De bepalende factoren voor de opbrengst van een zonnepaneel zijn : de opwaartse hellingshoek en zijwaartse hoek van invallend zonlicht, het oppervlak, de schakeling van meerdere panelen (serieel of parallel) en de zoninstraling. Voor een rendementsmeting zijn normen vastgelegd. Het maximale rendement van een type module wordt uitgedrukt in Wp (Wattpiek). 
De opgewekte electriciteit wordt geleid naar een hoogrendements omvormer die de gelijkstroom omzet naar wisselstroom, gelijkaardig aan deze op het gangbare electriciteitsnetwerk. Wij gebruiken steeds hoogkwalitatieve omvormers die een maximaal rendement garanderen! 

Onze panelen

Energiecontrol werkt uitsluitend met panelen van de meest betrouwbare merken.
Er wordt een garantie gegeven van 25 jaar op het produceren van stroom, zijnde 91,2% na 10 jaar en 80,7% na 25 jaar.

Vermogenstolerantie

De vermogenstolerantie is een maat voor de afwijking van de nominale waarde van de panelen. Het is immers zo dat fotovoltaïsche panelen nooit allemaal exact hetzelfde vermogen leveren. Zo zal het ene paneel bijvoorbeeld 250Wp uitgeven en een ander paneel bv. 252Wp. De afwijking van het nominaal vermogen wordt bij ons weergegeven met een positieve vermogenstolerantie van 0W tot +5W. 

Deze positieve vermogenstolerantie heeft 2 voordelen:  
  • Het aangekochte vermogen wordt ook daadwerkelijk geïnstalleerd.
  • Het heeft een positieve invloed op het rendement van het systeem.

Dit betekent dat er, alleen al door de kwaliteit van de panelen, geen vermogensverlies is en dit in tegenstelling tot de panelen van andere spelers actief in de sector die vermogenstoleranties van bv. -5% tot -3% omvatten. 

Werking

De totale hoeveelheid aan energie die de zon per jaar op de aarde straalt is gelijk aan 10.000 maal de totale wereldenergievraag per jaar. 

In fotovoltaïsche zonne-energiesystemen zetten zonnecellen het opgevangen licht rechtstreeks om in elektriciteit. 

Het principe van een zonnecel is gebaseerd op het feit dat sommige metalen (zoals de halfgeleider silicium) elektronen uit hun atomen loslaten als er licht op valt. 

Een zonnecel bestaat in essentie uit twee lagen silicium die door toevoeging van een verschillend element een klein verschil hebben in structuur. Fotonen (lichtstraaltjes) met een bepaalde hoeveelheid energie kunnen alzo een carrousel van elektronen op gang trekken. Een metalen contact tussen beide lagen vangt die energie op. 

Verschillende zonnecellen worden in een PV module geplaatst die deze cellen  beschermt tegen externe omstandigheden. De technologie op zich is al betrouwbaar sinds 1958 (de lancering van de eerste satellieten die al hun nodige energie uit een fotovoltaïsch systeem moesten halen).


 

U heeft interesse in de aankoop van zonnepanelen?


Vraag nu gratis een offerte of Contacteer ons voor meer informatie.