Veel gestelde vragen

Wat betekent de vermogenaanduiding Wp?

Om het vermogen van zonnepanelen te kunnen vergelijken zijn er standaard test condities opgesteld (STC) : een instraling van 1000 Watt/m², waarvan het spectrum overeenkomt met het spectrum van zonlicht bij een luchtmassa van 1,5 en een celtemperatuur van 25°C. Het maximale elektrische vermogen van een zonnepaneel onder deze condities wordt het piekvermogen genoemd en wordt geschreven als Wp (Wattpiek). Een kWp (kiloWattpiek) is het duizendvoud van 1 Wp. Lees meer op wikipedia

Schijnt de zon wel genoeg in ons land?

Het aantal uren licht per dag, het aantal zonnige dagen en de lucht massa spelen een belangrijke rol in het rendement van een zonne-energie systeem. De Belgische weercondities zijn uitstekend geschikt voor zonne-energie. Een systeem van 10 m² levert ongeveer 1000-1100 kWh per jaar of omgerekend 800-850 kWh per kWp (kiloWattpiek). Met de beschikbare dakoppervlakte in ons land zouden we naar schatting 30% van onze energiebehoefte uit de zon kunnen halen.

Wat bij een bewolkte hemel?

Fotovoltaïsche modules gebruiken niet alleen het Directe zonlicht maar ook de zogenaamde diffuse straling uit de wolken. Hoe helderder het buiten is hoe meer vermogen de modules produceren, maar ook bij een bewolkte hemel leveren de modules nog energie.

Moeten de zonnepanelen perfect op het zuiden gericht staan?

Omdat het aandeel diffuus licht in het totaal zo groot is, hoeven de panelen niet pal op het zuiden gericht te staan. Systemen met een oriëntatie tussen ZO en ZW bij een dakhelling van 20° tot 60° leveren steeds mooie rendementen op. (meer dan 85%) De ideale opstelling in Vlaanderen is –2° ZO met een helling van 35°.

Staat deze techniek reeds op punt?

Gedurende vele jaren en in verscheidene toepassingen heeft de fotovoltaïsche technologie haar degelijkheid en betrouwbaarheid bewezen. De techniek werd oorspronkelijk voor de uiterst veeleisende ruimtevaart ontwikkeld en is de standaard energiebron voor sattelieten. De techniek is zo betrouwbaar, dat de huidige systemen 30 tot 40 jaar operationeel kunnen blijven. De door ons aangeboden modules hebben een vermogengarantie van tot 25 jaar.

Kunnen inkomsten uit groenestroom certificaten afgeschaft worden?

Deze vorm van subsidiering kan wijzigen voor nieuwe installaties in de toekomst, maar liggen gegarandeerd vast voor een termijn van 15 jaar bij de installaties die nu geplaatst worden. U kan deze opbrengsten veilig inrekenen in uw rendementsberekening.

Levert een netgekoppeld PV-systeem elektriciteit bij netuitval?

Om de veiligheid te garanderen schakelt een netgekoppeld PV-systeem onmiddellijk uit bij netuitval.

Vergt een PV-systeem onderhoud?

Het onderhoud is minimaal. De omvormers en modules zijn onderhoudsvrij. Bij regenweer wordt het vuil van de modules verwijderd. 

Wat bij hagelslag?

Het is belangrijk modules te plaatsen die voldoen aan de IEC61215. Bij deze norm worden de modules o.a. aan een hagelslagproef onderworpen.

Kan ik een vrijblijvende rendementsberekening op maat verkrijgen?

Om een juiste inschatting te maken van uw rendement is het noodzakelijk dat wij uw locatie bekijken. Dit kan vrijblijvend door een afspraak te maken met een van onze adviseurs.

Wij doen er alles aan om u zo goed mogelijk te informeren. Neem gerust kontakt op met ons, zodat wij uw vraag kunnen beantwoorden. Deze FAQ zal uitgebreid worden met de bijkomende vragen die wij van u mogen ontvangen.