Meer informatie zonneboiler

Zonnecollectoren

Een zonneboiler bestaat uit een installatie met doorgaans 1 tot 4 zonnecollectoren of thermische zonnepanelen, een voorraad- of opslagvat met een volume van 100 tot 500 liter en bijhorende regelingssystemen, pompen en montageaccessoires.
Voor een gemiddeld gezin van 4 personen volstaan 5 à 6 m² zonnecollectoren en een boiler van 200 tot 300 liter.

De zonnecollectoren vangen het invallende zonlicht op en zet het om in warmte. De collector geeft de warmte door aan een vloeistof die de zonnewarmte van de collector naar het opslagvat brengt.

Gratis warm water

De vloeistof circuleert in de leidingen tussen de collector en het voorraadvat. De vloeistof neemt warmte op in de collector en geeft die af aan het water in het voorraadvat. De afgekoelde vloeitof wordt dan weer naar de collector gepompt om opnieuw op te warmen. Het voorraadvat zorgt ervoor dat de door de zon geproduceerde warmte wordt bijgehouden tot op het moment dat er warm water nodig is. Bij voldoende zonlicht kunnen de zonnecollectoren het water in het voorradvat gemakkelijk opwarmen tot boven de 60°C. De regeling schakelt de pomp aan zodra de zonnecollector warmer is dan het water in het voorraadvat. ze bechermt eveneens tegen bevriezing en oververhitting.

Optimale verwarming: cv ketel met zonneboiler

Als de zon niet voldoende warmte levert, zorgt de naverwarming ervoor dat de gewenste temperatuur bereikt wordt. De naverwarming kan via een warmtepompboiler, elektrische weerstand, een doorstroomtoestel op gas of de CV-ketel zijn. De sturing van het systeem gebeurt via een regelsysteem. Dit regelsysteem is zo geprogrammeerd dat zonne-energie steeds voorrang krijgt op de verwarming met fossiele brandstoffen.
Zo bent u verzekerd van een permanente verwarming van uw sanitair water.

Waaruit bestaat een zonneboiler?

Een zonneboiler bestaat uit de volgende onderdelen:

 • De collector (1): Een zonnecollector bestaat uit meerdere in serie geschakelde zonnecollectoren. Deze collectoren verzamelen energie uit zonlicht en zetten dat om in warmte. De collectoren moeten op een lichte plek geplaatst worden, bij voorkeur gericht naar het zuiden.
   
 • Een opslagvat (3): Het opslagvat heeft een inhoud van één tot twee keer je dagelijks verbruik aan warm kraanwater en moet op een vorstvrije plaats bij je CV-ketel (de ‘naverwarmer’) komen te staan. In het opslagvat wordt de warmte die gedurende de dag wordt verzameld opgeslagen tot het moment dat er warm water verbruikt wordt.
   
 • Een collectorcircuit (2): Het collectorcircuit bestaat uit een aanvoerleiding van de collector (vlakkeplaat of vacuümbuizen) naar het opslagvat en een retourleiding van opslagvat naar de collector. Deze leidingen lopen dus zowel buiten als binnen en worden zeer goed geïsoleerd.
   
 • Een elektronische regelaar (4): Deze regelaar meet de temperatuur in de collectoren en in het opslagvat en zet de pomp aan of uit. Daarnaast heeft deze regelaar allerlei extra functies en mogelijkheden. De regelaar hangt meestal in de nabijheid van de installatie (bijvoorbeeld in de buurt van je CV-ketel).
   
 • Een pompgroep (4): Een pompgroep zorgt voor het transport van warmte van de collectoren naar het opslagvat. De pompgroep zit in de retourleiding en wordt meestal tegen een muur of wand bij de installatie gemonteerd.
 • De bijverwarming (5) welke in werking treedt wanneer er niet voldoende energie uit de zon kan gehaald. (bv. de winterpeiode)
 

Soorten zonnecollectoren:

Vlakkeplaat-collectoren is een collector- systeem, dat reeds jaren bestaat, via enkele panelen op het dak, wordt een anti-vriesgel (Glycol) verwarmd. Deze warme vloeistof wordt doorgepompt naar het boilervat, waar het een hoeveelheid water verwarmt. Vanuit het boilervat wordt het warm water verdeeld naar de rest van je woning. Omdat de oppervlakte op het dak groot is, en de subsidies per vierkante meter collector worden verdeeld, zijn dit soort installaties niet zo duur en uiterst rendabel voor het opwarmen van sanitair warm water. 

Vacuum-buiscollectoren ook wel "heat pipe" genoemd, is een collectorsystemen die speciaal ontwikkeld is om zo weinig mogelijk warmte te verliezen, ook bij zeer koude buitentemperaturen en difuus licht. Hierdoor produceren dit soort collectoren 30 tot 35% meer energie t.o.v.vlakplaatcollectors waardoor zij uitermate geschikt zijn voor ondersteuning van vloerverwarming, en zwembadverwarming. Energiecontrol zal je bij een persoonlijk gesprek meer uitleg geven over deze verschillende systemen en kijken wat voor jou het meest rendabele systeem is!


 

U heeft interesse in de aankoop van een zonneboilersysteem?


Vraag nu gratis een offerte of Contacteer ons voor meer informatie